lauantai 17. elokuuta 2013

Rangaistukseen perustuvasta koulutuksesta lisää

Edelliseen postaukseen kulutin reilusti aikaa, mutta näin jälkeenpäin ajatellen, jotkin kohdat voisi jäsennellä paremmin. Kuitenkin, asiat on perusteltu suhteellisen hyvin, joten jätän tekstin muokkaamisen sikseen yhden kohdan lisäämistä lukuunottamatta. Asiasta voi kuitenkin kirjoittaa lisää, joten tässä keskityn youtubesta löytyvään videomateriaaliin. Tähänkin kului aika mukavasti aikaa.


Kyseessä ”luonnollisesti aggressiivinen” samojedi, jota Millan lähtee korjaamaan. Katselin videon ilman ääntä, jotta voin keskittyä enemmän eleisiin kuin sanoihin. Ihan ensimmäiseksi, koirat eivät luonnossa osoita suuria määriä aggressiota noin vain, taustalla on aina jokin syy. Dominanssikäytös on usein aggressiivisuudesta riippumatonta.

Tätä koiraa pidetään pienessä häkissä. Koska omistajien selitys koirasta on leikattu pois ja äänet ovat nollassa, pelkästä koirasta voidaan päätellä, että se on hyvin turhautunut olemaan häkissä. Voi olla, että sitä on pidetty pitkiä aikoja häkissä. Olen katsonut kyseisen jakson kokonaisuudessaan, mutten kuitenkaan muista omistajien tarinaa koirasta. Koira vaikuttaa olevan pelkoaggressiivinen, itse asiassa olen melko vakuuttunut siitä, että suurin osa aggressiivisesta ongelmakäyttäytymisestä juontaa juurensa pelkoon, jota omistajat eivät osaa korjata, päinvastoin he voimistavat käytöstä huomaamattaan ja lopputuloksena koira yrittää puolustaa itseään aggressiolla.

Häkissä oleva koira on kiihtynyt ja stressaantunut. Häntä heiluu, koira läähättää ja haukkuu. Koira näyttää haukkuvan ilman ärsykettäkin, eli kiihtyneisyys johtuu turhautumisesta. Kun Cesar tulee paikalle, koira kiihtyy entisestään. Se osoittaa kuitenkin uteliaisuuden merkkejä, mutta kehonkieli ei ole rentoa, vaan melko jännittynyttä. Koira nostaa toista etujalkaa usein, joka on yksi stressin indikaattori. Samaa tapaa koirat käyttävät myös rauhoittavana signaalina. Rauhoittava signaali perustuu siihen, että koirat näyttävät stressinsä näillä hienovaraisilla merkeillä osoittaakseen, etteivät tunne oloaan hyväksi tietyssä tilanteessa. Toiset koirat lukevat näitä hyvin ja usein jättävät ko. Koiran rauhaan ja/tai vastaavat signaaleihin näyttääkseen etteivät ole uhka toiselle.

Samojedi nostelee tassujaan hyvin usein, laittaa korvansa taakse, lipoo huuliaan, haukkuu, läähättää voimakkaasti. Cesar ei näytä kiinnittävän näihin seikkoihin yhtään huomiota. Päinvastoin, hän yrittää dominoida koiraa kumartumalla sen ylle. Eräs tärkeä seikka täytyy huomata; koira laittaa korvansa myös sivulle, joka usein kertoo pelosta. Cesar lähestyy häkkiä, ja koira näyttää taas uteliaalta. Se ei kuitenkaan lopeta haukkumista. Kun Cesar kävelee poispäin, koira näyttää haukkuvan lisää, tämän voisi ehkä selittää sillä, että kiihtynyt käytös ehkä ajaa kohteen pois. Tästähän on esim. remmirähjäyksessä kyse. Cesar tulee takaisin ja kumartuu häkin ylle. Koira näyttää hämmentyneeltä.

Seuraavaksi koira rupeaa tärisyttämään jalkaansa. Kyseessä on voimakas stressin merkki. Edelleen äänet on nollilla, joten en tiedä, mitä Cesar käytöksestä sanoo. Näyttää siltä, että hän vain sivuuttaa koko asian. Koira nostaa myös tassuaan ylös ja välttelee katsetta. Millan ottaa koiran ulos häkistä, koira alkaa pyöriä jaloissa; merkki turhautumisesta ja taitaapa koira vähän vältelläkin. Koira myös moittii kuristushihnaa, jonka Cesar laittoi sille kaulaan. No ei mikään ihmekkään, tämä ei kyllä selittelyjä kaipaa. Lopuksi koira läähätyksen lisäksi lipoo huuliaan, haukottelee ja nostaa tassuaan. Onko kyse rentoutumisesta, ottaen huomioon miten stressi ilmenee koirilla?

Noniin, nyt on sitten äänten vuoro.

Äänten ollessa päällä, huomataan haukussa korkea sointi. Koira myös murisee. Se on selvästi kiihtynyt, ei dominoiva. Cesarin kurottuessa häkin ylle, hän kertoo olevansa dominoiva ja käyttää häkkiä suojanaan, ettei koira pääse puremaan. Lisäksi hän sanoo rauhoittavansa näin koiraa. Rauhoittuuko koira? Näennäisesti kyllä, mutta koira on yhä hyvin stressaantunut. Millan selittää koiran tärisemisen sillä, että kyse on uuden minän selviytymisestä. Mitä? Ja sanoiko tämä mies myöhemmin, että koiran täytyy opetella tilanne hengityksen vaikeuttamisella? Oli miten oli, koira on edelleen hyvin jännittynyt ja epävarma.

Mitä tästä videonpätkästä jäi käteen? Pakko näyttää kaikelle kansalle, miten aggressiivista koiraa käsitellään dominoimalla ja rangaistuksella. Ja ihmiset tietenkin heti uskovat kaiken, minkä näkevät; koira näyttää rauhoittuneen. Stressi on kuitenkin yhä läsnä, mutta sitä ei huomioida.


Minkä takia tämä koira on aggressiivinen? Kyse on nyt kristallinkirkkaasti pelkoaggressiosta. Koira on hyvin jäykkä ja jännittynyt, silmät pälyilevät ympärilleen. Kovakourainen käsittely voi usein vain pahentaa tilannetta. Tässäkin koira yrittää päästä tilanteesta pois hyökkäämällä. Koiraa on ilmeisesti pidetty autotallissa kymmenen kuukauden ajan. Aggressiivisuuden takia? Ei ole kyllä mikään ihme, jos aggressio vain lisääntyy autotallissa olon aikana.

Koiran silmistä näkee, että se on hyvin pelokas. Se myös läähättää ja nuolee huuliaan.Cesar sanoo, mitä enemmän se taistelee, sitä enemmän se purkaa tuota energiaa. Totta. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään toivottu tapa purkaa energiaa. Pelokas koira pakotetaan käsittelyyn ja sitä kautta luovuttamaan, mikä ei todellakaan ole tavoiteltavaa. Koira voi mennä opittuun avuttomuuteen. Stressaavasta koirasta voi tulla joko apaattinen tai hyperaktiivinen. Se voi kehittää stereotypioita ja muuta ongelmakäyttäytymistä. Usein koira voi myös tehdä ongelmakäytöstään ihmisen ollessa poissa, eli tilanne ei ole korjaantunut. Koira vain oppii olemaan ”kunnolla”, ihmisen, joka rankaisee, on läsnä; se siis pelkää saavansa rangaistuksen.

Ko. videossa oleva koira myös välttelee katsetta kääntämällä pään pois. Tämäkin on yksi stressin merkki. Koira ei missään vaiheessa ole rentounut, vaikka Millan niin sanookin, että tuo on parempi tila. Kuinka ollakaan, koira hyökkää. Ei ihme, jos koira hyökkää, kun kaikki, millä koira ilmaisee stressiään ja epämukavuuttaan ignoorataan täysin. Tässä vaiheessa Millan pakottaa koiran selättämällä kyljelleen. Se kamppailee, mutta hetken päästä luovuttaa. Millan jauhaa taas rentoutumisesta. Koiran silmistä näkee sen olevan yhä pelokas. Cesar taisi mainitakin, että haluaa koiran luovuttavan. Lopussa koira luovuttikin, mutta siitä huomaa sen edelleen olevan hyvin jännittynyt, eikä rentoutunut. Cesar vielä lopuksi sanoo tämän tuovan luottamusta. Ehei. Koira ehkä rupeaa tottelemaan, mutta rangaistuksen pelossa.


Nyt on kyllä taas sellainen kutina, että tämän italianvinttikoiran aggressio on peräisin pelosta. Jotain on tapahtunut tuon ja kultaisennoutajan välillä, sillä koira ei reagoinut muihin koiriin juuri mitenkään. Muistan katsoneeni jakson teeveestä, mutten taaskaan muista, mitä omistajat sanoivat koiran käytöksestä. Oliko kultainennoutaja hyökännyt italianvinttikoiran kimppuun? Oli miten oli, kyse on puolustautumisaggressiosta. Häntä heiluu epämääräisesti, korvat takana. Cesarin koskettaessa koiraa kylkeen haukkuun tulee korkeampi sävy joka vastaa ulinaa. Sattuiko koiraan? Koira ei kuitenkaan lopeta haukkumista. Loppupuolella nähdään taas koiran tärinä, joka kertoo stressistä. Kävelylyksessä voidaan huomata välttelykäyttäytymistä koiran yrittäessä päästä kaemmaksi.

Uudessa kohtaamisessa koira aloittaa haukkumisen taas. Cesar korjaa, koira kyyristelee ja välttelee. Häntä ei ole alhaalla rentona, vaan jäykkänä tietyssä asennossa, kuten pienemmällä aremmalla italianvinttikoiralla. Onko koira nyt korjattu kunnolla niin, että se rupeaa kunnioittamaan ja luottamaan omistajaansa?


Tämä saksanpaimenkoira on hyvin turhautunut. Siitä selvästi huomaa, että sillä on liikaa energiaa, ja mitä sille tehdään? Teljetään se takapihalle pomppimaan aitaa vasten. Lisäksi pikkukoiraan totuttelua ei ole tehty kunnolla, omistaja kertoi toivovansa koiran tottuvan uuteen pikkukoiraan. Vaan miten kävikään, sakemanni hyökkäsi tämän kimppuun. Tämä voi johtua osittain voimakkaasta vietistä. Siitä huolimatta uuteen koiraan totuttelu, varsinkin jos kyseessä aikuinen koira, on tehtävä perusteellisesti. Asteittainen totuttelu ja positiivinen vahvistaminen on tässä oiva apuväline, tarvittaessa myös vastaehdollistaminen.

Omistajan puheesta voidaan päätellä, ettei koiraa ole paljoa sosiaalistettu ja ilmeisesti sitä on lyöty aikaisemmassa paikassa. Kolmijalkainen koira on kuvaustilanteessa hyvin epävarma eikä uskalla tulla lähellä vaan haukkuu kauempana. Sen yrittäessä tulla lähelle sakemanni tulee ja yrittää ilmeisesti näykkäistä koiraa, jolloin Millan reagoi siihen yrittämällä rauhoittamalla koiraa, mutta siitä näkee, että tämä on vain leikkiä sille. Sillähän on muutenkin aivan liikaa energiaa. Sakemanni kuitenkin haukottelee, joten tilanne on sille myös stressaava.

Epävarma koira menee pöydän alle saadakseen enemmän turvallisuudentunnetta. Nainen menee silittämään koiraa päästä. Mitä ihmettä tälläkin ihmisellä liikkuu päässä? Tällaisessa tilanteessa voi olla hyvin korkea mahdollisuus siihen, että koira alkaa murista tai se siirtyy suoraan puremiseen. Antaa koiran olla pöydän alla, ei sitä tarvitse ruveta sorkkimaan päähän.

Millanin korjatessa koiraa jalalla se hypähtää sivuun. Korvat takana, lipoo huuliaan. Koiran selätys on täydellinen epäonnistuminen. Koira ei opi tästä tilanteesta yhtään mitään. Se kyllä näyttää alistuvia eleitä voimakkaasti Millanin sitä käskyttäessä ja nuolee huuliaan useaan kertaan. Se myös vinkuu katsoessaan pikkukoiraan. Kyse ei siis suoranaisesti ole aggressiosta. Pelkkä juoksuliikunta ei välttämättä tyydytä tällaisen koiran tekemisen tarvetta. Koira tarvitsee monipuolista liikuntaa mieluiten epätasaisessa maastossa sekä aivotyöskentelyä, joka väsyttää koiraa henkisesti.

Cesar päättää vielä sakemannin koirakouluun. Kun tarkastelee tilannetta, voidaan huomata lähes jokaisella koiralla piikkipannat kaulassa tai vastaavasti täyskurra. Myöhemmin myös tälle sakemannillekin aletaan käyttää piikkipantaa. Piikki- tai sähköpannan käyttö sekä fyysinen rankaisu ei ole oikotie onneen. Näitä menetelmiä käyttävät yleensä ne, joilla ei ole aikaa tai halua perehtyä käyttäytymiseen kunnolla. Halutaan vain saada nopeita tuloksia keinolla millä hyvänsä. Ja koirahan näyttää tottelevan, niin mikäs siinä, kuitenkin sillä seurauksella, että mahdollisuus akuuttiin tai krooniseen stressiin on suuri.

Videon loppupuoliskolla on hyvin pelokas pikkukoira. Tässäkin omistajat kieltävät koiraa pissaamasta ja koskettelevat koiraa sen ollessa pelokas, ja vielä tuovat toisia koiria sen lähettyville. Tässä menetellään koiran kannalta hyvin stressaavasti. Paras tapa olisi asteittainen totuttelu ja koiran houkuttelu lelun tai namin avulla huomaamaan, ettei mitään pelättävää ole. Liikaa koskettelua tulee välttää. Tässä on vaarana pelkoaggressio.


Koira hyökkää yllättäen Cesarin kimppuun. Ja tällä tietenkin täyskurra käytössä. 0:43 kohdassa huomataan selvästi kuinka koira aukoo suutaan saadakseen happea, kun sitä kuristetaan liikaa. Suun aukomista ja köhimistä muuten näkee koiranäyttelyissä tavattoman usein. Millan selättää koiran, mutta näyttääkö se rauhalliselta ja rentoutuneelta?


Näköjään Cesar osaa käyttää positiivista vahvistamista. Miksei hän käytä tätä tekniikkaa niihin, jotka eivät halua kävellä vierellä? Liian vaikeaa, koiraahan ei tulisi lahjoa nameilla! Ja tässäkin Millan puhuu itsensä pussiin.

Videoita koiran stressin merkeistä ja muista signaaleista

http://www.youtube.com/watch?v=Fq1LdD4MJnk Hyvä video näyttämään, miten pelokkaasta koirasta voi tulla aggressiivinen
http://www.youtube.com/watch?v=9soYtIld_Qk Hyvä esimerkki siitä, miten pieniä koiran eleet ovat ja miten ne voivat nopeasti voimistua

Ja vielä loppuun lisää tutkimuksia ja muuta sellaista. Allaolevassa listassa myös hevosiin liittyviä tutkimuksia, sillä näitä kahta eläinlajia usein koulutetaan suhteellisen samalla tavalla, rangaistuksilla. Ehkä pitäisi kirjoittaa erikseen hevosten koulutuksesta joskus.

Tässä huomataan positiivisella vahvistamisella koulutettujen ponien olevan aktiivisempia ja rohkeampia ja niiden sydämensyke on nopeampi, johtuen korkeasta motivaatiosta. Pätee aikalailla myös muihinkin eläimiin, kuten tässä videossa voidaan nähdä.
Aggressiivisen käytöksen muuttaminen koirilla 2 huomaa että tässä ei käytetty fyysisiä rangaistuksia tai muutakaan pakotetta
Yhdysvaltalainen artikkeli eläinlääkäreille eläinten kaltoinkohtelun huomaamiseen ja siihen puuttumiseen